lauantai 21. toukokuuta 2011

Tilliliha -vanha klassikko kunniaan

Nyt kaikki huutamaan kuorossa: "YÖÄK, tillilihaa ".
Meillä tämä taas sai kommenmentin "Hyvää, lisää" ja mieheni taputti innoissaan käsiään. Niin hyvää tämä oli, että nyt vasta oikein ymmärsin, miksi kastiketta varten tulisi kattaa lusikka. Tätä kastiketta olisi voinut todella lusikoida suuhun.

Tilliliha on varsin hyvää ja maukasta ruokaa, jonka maineen koulukeittiöt ovat onnistuneet pilaamaan niin pahasti, että kukaan ei juurikaan enää edes uskalla maistaa tätä. Kuuluu siis samaan sarjaan mm. lipeäkalan, kesäkeiton ja mämmin suhteen, jotka ovat hyvin valmistettuina jotain ihan muuta mitä massakeittiöt tarjoavat. 

n. 800 g naudan lapaa, rintaa tai paistia
2 porkkanaa
2 sipulia
2 varsisellerin vartta
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
nippu tillinvarsia
suolaa

1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 sitruunan mehu (tai rkl etikkaa)
1 dl ruokakermaa
1-2 dl silputtua tilliä.

Huuhtele lihapala kylmällä vedellä (paloittele reiluiksi kuutioiksi) ja laita kattilaan. Lisää kylmää vettä sen verran, että lihapala/ -t peittyy. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto pois. Lisää maustevihannekset reiluina paloina ja mausteet. Keitä liha kypsäksi ja mureaksi hiljaa putraten n. 1-2 h riippuen ruhonosasta ja palakoosta.
Kun liha on kypsää, poista lihapalat ja siiviloi maustevihannekset pois liemestä. Keitä lientä tarvittaessa kasaan, jos sitä on liikaa kastikkeeksi.
Sulata voi tyhjässä kattilassa, sekoita jauhot joukkoon ja lisää keitinlientä pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi sitruunan mehulla. Keitä kastiketta n. 10 min ja lisää kerma. Kiehauta lämpimäksi ja lisää suupaloiksi paloiteltu liha ja tillisilppu, kuumenna. Tarkista suola.
Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!