torstai 3. toukokuuta 2012

Sitruunapiirakka marenkihunnulla

    On se vaan taas mukava huomata olevansa ajanhengessä mukana. Pääsiäisen tienoilla jo himoitsin kovasti tätä nuoruudessa niin innokkaasti tekemääni sitruunapiirakka herkkua. Ei vaan tullut silloin sopivaa tilaisuutta, joten nyt vappuun sain tämän tungettua mukaan. No johan taas lehdissä alkoi samaan aikaan putkahdella tämän ohjeita. Ensin oli ainakin Kodin kuvalehdessä ja tänään Hesarissa. Eli taas minulla on tämä muna-kana olo, mistäs tämä himo minulle putkahti mieleen.



    Muistan, että ensimmäinen sitruunapiirakka ohjeeni oli Iittalan/Hackmannin astiamainoslakanassa, sellainen iso hienosti painettu paksulle paperille, ja vuokana oli juuri tuo kokkivuokasarjan piirakkavuoka. No tuo ohje on jo hukkunut muutoissa, mutta himoon löytyy onneksi netti pullollaan ohjeita, sieltä syövereistä tähänkin suhteet on haettu.

    Pohja
    100 g voita tai margariinia
    3 dl vehnäjauhoja
    2 rkl sokeria
    2-3 rkl kylmää vettä
    Täyte:
    1 1/2 dl vettä
    1 1/2 dl sokeria
    1 1/2 dl sitruunanmehua
    2 1/2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
    4 keltuaista
    50 g voita
    1 rkl vaniljasokeria
    Marenki:
    4 valkuaista
    1 dl sokeria

    Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Nypi huoneenlämpöinen voi kuiviin aineisiin. Lisää vesi. Sekoita sormin taikinaksi. Älä vaivaa liikaa, vain sen verran, että ainekset sekoittuvat keskenään. Painele taikina vuokan pohjalle ja reunoille.   Paista n. 15 -20 min, sen verran, että reunat saavat kauista väriä.  Anna piirakkapohjan jäähtyä.
    Sekoita kaikki täytten ainekset voita ja vaniljasokeria lukuunottamatta paksupohjaisessa kattilassa. Keittele seosta miedolla lämmöllä koko ajan hyvin sekoittaen. Kun seos on paksuuntunut ja kerran pulpahtanut, siirrä kattila sivuun levyltä. Lisää joukkoon vielä paloiteltu voi ja vaniljasokeri. Sekoita hyvin. Lusikoi täytettä piirakkapohjan päälle ja nosta jääkaapiin viilenemään.
    Valmista marenkikuorrutus mielellään juuri ennen tarjoilua. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lusikoi täytettä sitruunatäytteen päälle. Paista kuumassa uunissa grillivastuksen alla marenkiin väri.

    Emännän kommentit
    Piirakka on helppo tehdä, kunhan muutaman karikon osaa huomioida. Tärkein on tuo kiisselin keittäminen. Se palaa helposti pohjaan, joten käytä paksupohjaista kattilaa ja sekoita todellakin koko ajan. Onneksi se valmistuu nopeasti, joten mikään kamala tuska ei tuosta sekoittamisesta tule. Pohjaanpalanut kiisseli ei vaan maistu hyvälle.
    Marenki on parhaimmillaan juuri valmistettuna, mutta kyllä sen voi aiemminkin valmistaa, mutta jonkin verran se sitkistyy. Pohjan paistoon usein neuvotaan laittamaan painot (herneet tai vast.) paiston ajaksi reunoja ylhäällä pitämään, itse en ole näin tehnyt, pohja on pysynyt hyvin reunoilla.
    Tässä versiossa on foliovuoka tuon piirakka vuokan sisällä, tämä oli viritelmäni, koska torttu matkusti nyyttäripöytään. 
    Mumms, kyllä tuli  taas herkuteltua.

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti

    Kiitos jo etukäteen palautteestasi!