lauantai 22. helmikuuta 2014

Sienikeitto

Kiitokset ystävälle ja hänen isälleen! Isä poimii sieniä ja tytär postittaa niitä ystävilleen, ja minä olen onnekas kun saan valmiiksi käsiteltyjä herkkuja pataan laitettavaksi ilman, että joudun paniikkiin metsässä. Tällä kertaa aateloin hieman keittoa sherryllä ja siitähän tuli oikein mainio lounaskeitto.



vajaa 2 dl kuivattuja suppilovahveroita (muutkin sienet käy, kuivattuna tai tuoreena)
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
n. 6-8 dl kasvis- tai lihalientä (laihaa)
1 dl ruokakermaa
maissitärkkelystä
loraus sherryä 
valkopippuria ja suolaa tarvittaessa

maitovaahto
paahdetut auringonkukansiemenet
kylmäsavu pororouhetta

Liuota kuivattuja sieniä n. pari tuntia vedessä. Purista vesi pois. Alä heitä liotusvettä kuitenkaan pois vaan käytä nesteenä keitossa.
Pilko sipulit ja kuullota niitä kattilassa tilkassa öljyä tai voita. Lisää sienet ja paista hetki. Lisää kasvisliemi ja anna keiton kiehua "hymyillen" n. 10. min.
Soseuta keitto, lisää maizenaa tilkkaan vettä lietettynä  (tai vaaleaa suurustetta) mikäli keitto on liian löysä. Lisää kerma ja tilkka sherryä. Älä enää keitävaan, ainoastaan lämmitä. Mausta valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. 

Koristeeksi ja lisukkeeksi: Paahda auringonkukansiemeniä pannulla, rouhi kylmäsvuporo ja vaahdota maito. Nosta keitto lautaselle ja koristele. 

Emännän kommnetit:
Nam. Kun lisukkeena vielä tuoretta ruisleipää, voiko parempaa olla. Voi varmaan, mutta tuo maistui kyllä tosi hyvälle. 
Keittoni jäi aavistuksen liian löysäksi, laitoin vain vajaan ruokalusikallisen maizenaa. Jonkin verran enemmän olisi voinut olla, koska itse pidän hieman tanakammasta keitosta. Toisaala tämä olisi ollut varsin hyvää juuri alkukeittona näin. 


2 kommenttia:

  1. Ole hyvä vain! Hyvältä kuulosti!

    VastaaPoista
  2. Jaa niin, jos kaadat sienten päälle kiehuvaa vettä niin alle puolen tunnin liotus rriittää. Nopeuttaa :)

    VastaaPoista

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!