perjantai 26. joulukuuta 2014

Sinappi-rakuunamarinoitu jääkellarinlohi

Graavattu lohi lienee suosituimpia joulukaloja nykyään. Missä on lipeäkala?!?
Perinteisen suola-sokeri-tilli suolauksen sijaan kokeilin tukholmalaisen Oaxen ravintolan joulusuosikkireseptin innoittamana joulupöytään jääkellarinlohta sinappi-rakuunamarinadilla. Toimi!


(Valmistusaika: 2 pv + 2 pv)
n. 1 kg pala tuoretta merilohta (pienempikin määrä onnistuu samoin)
1 l vettä
1 dl merisuolaa
1/2 dl sokeria

n. 2 rkl sinappia (dijon)
rakuunaa (kuivattua ja tuoretta)

Valmista ensin liemi. Kiehauta vesi ja sulata siihen suola ja sokeri. Anna jäähtyä kylmäksi.

Nypi lohesta ruodot pois. Laita kala laakeaan astiaan nahkapuoli ylöspäin. Kaada kylmä liemi kalan päälle niin, että kala peittyy kauttaaltaan. Laita kalan päälle tarvittaessa paino.

Anna suolaantua jääkaapissa 2-3 päivää. Poista kala suolaliemestä ja poista nahka. Pyyhi kalan pinta kuivaksi talouspaperilla. Sivele kuivattuun pintaan sinappia ja ripottele päälle kuivattua rakuunaa (antaa enemmän makua kuin tuore). Anna marinoitua vielä 1-2 päivää jääkaapissa. Paloittele paksuhkoiksi viipaleiksi tarjolle. Koristele tuorella rakuunalla. 

Emännän kommentit:
Rakuuna toimi oikein mainiosti tässä.
Ruotsalainen makea hovimestarinkastike on monelle tuttu graavilohen lisuke, joten sinapin lisääminen ei tuntunut oudolta, ennemmin epäilin rakuunaa. Alkuperäisohjeessa oli tietysti maininta, että mieluiten Slotsin sinappia, mutta enpäs sitä lyhyellä etsinnällä löytänyt kaupasta, joten vanha kunnon Dijon sai duugata. Ja hyvin toimikin makean rakuunan maun kanssa, ehkä jopa paremminkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen palautteestasi!